E foarte neplacut sa uiti parola contului de administrare. Chiar daca nu exista nicio metoda prin care sa putem afla o parola uitata, WordPress ne pune la dispozitie mai multe metode de a reseta o parola. Cele mai folosite sunt resetarea prin email, modificarea in baza de date si resetarea folosind contul FTP.

1. Resetarea prin email a parolei se face intrand la adresa http://www.exemplu.ro/wp-login.php?action=lostpassword, unde inlocuim bineinteles www.exemplu.ro cu adresa blogului. Se va deschide o pagina cu un formular mic in care introducem numele de utilizator sau adresa de mai corespunzatoare utilizatorului. Dupa ce dam click pe “Obtine noua parola” platforma WordPress ne va trimite un mail cu un link pe care il putem folosi pentru a reseta parola.

2. Modificarea in baza de date presupune niste cunostinte putin mai avansate si acces la baza de date a blogului. Cum de obicei blogul este gazduit pe un cont de shared hosting sunt mari sansele sa avem acces la baza de date prin panoul de administrare. De exemplu, daca avem un cont de cPanel ne autentificam si apoi dam click pe phpMyAdmin. Ca sa resetam parola selectam in phpMyAdmin baza de date corespunzatoare blogului, selectam apoi tabela wp_users si dam click pe butonul de modificare a liniei corespunzatoare utilizatorului nostru. In campul user_pass vom trece parola criptata in md5 si apoi salvam.

O alta varianta pentru modificarea in baza de date, daca putem accesa serverul MySQL cu orice client MySQL, este sa selectam baza de date corespunzatoare blogului iar apoi sa rulam queryul urmator:

UPDATE `wp_users` SET `user_pass` = MD5( 'PAROLA' ) WHERE `wp_users`.`user_login` = "UTILIZATOR";

Bineinteles, vom inlocui cuvantul PAROLA cu parola pe care o dorim si cuvantul UTILIZATOR cu numele de utilizator pentru care dorim schimbarea parolei.

3. Resetarea parolei de admin prin FTP este probabil metoda cel mai rar folosita pentru ca nu este o metoda cunoscuta. Ca sa resetam parola ne conectam prin FTP si descarcam fisierul functions.php din directorul temei folosite. La inceputul fisierului functions.php, dupa < ?php, adaugam urmatoarea linie:

wp_set_password('PAROLA',1);

Bineinteles, vom inlocui cuvantul PAROLA cu parola pe care o dorim. Al doilea parametru al functiei wp_set_password() selecteaza utilizatorul caruia ii vom reseta parola. In cazul nostru, va fi utilizatorul cu numarul 1 – primul utilizator creat, implicit primul admin.

Dupa ce am adaugat linia uploadam fisierul in directorul temei si accesam blogul. Acum ne putem autentifica cu noua parola. Dupa ce am verificat autentificarea descarcam din nou fisierul functions.php, stergem linia adaugata si il incarcam din nou in forma initiala. Daca uitam sa stergem acea linie, parola se va reseta la fiecare afisare a blogului.