WordPress Admin – Tutoriale WordPress

Blog cu tutoriale si trucuri utile in administrarea blogurilor WordPress.

StartUp

WordPress, pentru cei care nu au mai folosit aceasta platforma pana acum, este o aplicatie web creata pentru bloguri. Dupa parerea multora este cea mai buna platforma de blogging care poate fi gasita pe piata la ora actuala. In plus de asta platforma este gratuita si vine impreuna cu multe teme si pluginuri, de asemenea gratuite.

Principala utilizare a platformei WordPress este blogul. Majoritatea celor care instaleaza WordPress, folosesc platforma pentru intretinerea unui blog personal sau tehnic, dupa necesitatile fiecaruia. Totusi, cu ajutorul pluginurilor, platforma WordPress poate fi folosita cu usurinta pentru crearea de siteuri de prezentare sau chiar magazine OnLine.

Pentru a pune in productie un blog sau un site in WordPress am pregatit urmatorul tutorial format din sase parti:


De ce avem nevoie?

Indiferent de ce doriti sa faceti folosind WordPress, aveti nevoie de un cont de hosting. Cerintele sunt minime, astfel ca un pachet de hosting de 1Euro pe luna este suficient pentru inceperea unui blog. Pentru a instala WordPress avem nevoie de urmatoarele:

  • spatiu de gazduire de cativa MB;
  • acces FTP la contul de gazduire;
  • o baza de date;
  • un domeniu sau un subdomeniu;
  • ultima versiune de WordPress.


Pregatirea instalarii

Presupunand ca avem deja un cont de hosting si acces FTP si am creat deja o baza de date (ex. wpadmin) la care ne putem autentifica folosind utilizator si parola (ex. user wpadmin cu parola wppass) va trebui sa descarcam ultima versiune de wordpress de la adresa http://wordpress.org/download/.

Din partea dreapta alegem formatul arhivei. In mod implicit este .zip, dar mai jos cu cativa pixeli avem un link de download pentru varianta .tar.gz. In afara de marimea arhivei, nu exista nicio diferenta intre cele doua versiuni si ambele arhive pot fi desfacute folosind un utilitar de genul 7-zip.

Dupa ce am descarcat arhiva si am desfacut-o avem un director wordpress al carui continut va trebui sa il copiem in directorul /public_html/ din contul de hosting. Pentru copierea prin FTP putem folosi FileZilla sau orice alt client FTP cu care suntem obisnuiti.

Daca am descarcat arhiva si am copiat continutul directorului wordpress in directorul /public_html/ putem trece la pasul urmator si anume instalarea platformei.


Instalarea platformei WordPress

In directorul /public_html/ vom avea un fisier wp-config-sample.php care contine un exemplu de configurare. Pentru a putea incepe instalarea copiem fisierul wp-config-sample.php in wp-config.php (fara -sample) si apoi il deschidem cu un editor text.

Pentru pregatirea conexiunii la baza de date vom cauta urmatoarele linii:

/** Numele bazei de date pentru WordPress */
define('DB_NAME', 'putyourdbnamehere');
 
/** Numele de utilizator MySQL */
define('DB_USER', 'usernamehere');
 
/** Parola utilizatorului MySQL */
define('DB_PASSWORD', 'yourpasswordhere');
 
/** Adresa serverului MySQL */
define('DB_HOST', 'localhost');

In exemplul dat se definesc patru constante: DB_NAME pentru numele bazei de date, DB_USER pentru utilizatorul care se va conecta la baza de date, DB_PASSWORD pentru parola utilizatorului care se conecteaza la baza de date si DB_HOST care spune adresa la care ruleaza serverul MySQL (in majoritatea cazurilor va ramane localhost). Vom inlocui valorile implicite cu cele care le folosim pe contul de hosting folosit. In cazul nostru vor arata in felul urmator:

/** Numele bazei de date pentru WordPress */
define('DB_NAME', 'wpadmin');
 
/** Numele de utilizator MySQL */
define('DB_USER', 'wpadmin');
 
/** Parola utilizatorului MySQL */
define('DB_PASSWORD', 'wppass');
 
/** Adresa serverului MySQL */
define('DB_HOST', 'localhost');

Urmatorul pas ar fi instalarea propriuzisa. Pentru asta vom deschide in browser adresa la care vom instala blogul (ex. http://www.exemplu.ro) unde vom introduce titlul blogului si o adresa de mail:

Dupa ce dam click pe butonul “Install WordPress” incepe instalarea blogului, care de obicei dureaza mai putin de doua secunde, si ne sunt afisate datele de conectare:

Odata ce avem datele de conectare putem intra pe pagina de autentificare (ex. http://www.exemplu.ro/wp-login.php) unde ne autentificam folosind datele primite.

In momentul de fata putem spune ca avem un blog functional. Nu ne ramane decat sa incepem sa scriem articole pentru a fi citite de vizitatorii blogului.


Instalarea temelor

Tema implicita a blogului nu este una tocmai placuta, asa ca in mod sigur veti dori sa o schimbati. O colectie de teme putem gasi pe site-ul WordPress in directorul de teme. Dupa ce gasi o tema care ne place o downloadam. Temele vin de obicei sub forma de arhive .zip care le desfacem folosind aceeasi aplicatie cu care am desfacut si arhiva WordPress. Dupa ce am desfacut arhiva, copiem directorul rezultat pe server in directorul /public_html/wp-content/themes/.

Odata ce tema este copiata pe server o putem activa din panoul de administrare accesand sectiunea Appearance > Themes, unde dam click pe linkul Activate corespunzator temei copiate. Pentru exemplificare vom folosi tema Atahualpa:

Acum avem o tema noua instalata, mai placuta decat cea implicita.


Instalarea pluginurilor

Instalarea pluginurilor se face din panoul de administrare. Intram in Plugins > Add New si folosim campul de cautare pentru a cauta si instala pluginuri noi. In campul text scriem numele pluginului (ex. WP-Syntax), dam click pe Search Plugins iar pe pagina urmatoare apare o lista cu pluginurile care corespund numelui cautat iar in dreapta un link Install pe care trebuie sa dam click pentru a instala pluginul in cauza:


Linkuri SEF

Un ultim pas inainte de a fi lansat blogul, este crearea de linkuri SEF (Search Engine Friendly) care sa ne ajute in indexarea corecta a paginilor in motoarele de cautare. Pentru asta in panoul de administrare intram in Settings > Permalinks, alegem Custom Structure pentru Common settings iar in campul din dreapta etichetei Custom Structure trecem formatul in care dorim sa fie salvate paginile. Un exemplu bun este /%category%/%postname%/ care va salva in URL-ul articolului categoria si titlul acestuia:

Urmatorul pas, necesar doar pentru unele servere, este editarea fisierului /public_html/.htaccess. Pentru ca linkurile SEF sa functioneze, trebuie sa adaugam urmatoarele linii daca nu exista deja:

# BEGIN WordPress
<ifmodule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</ifmodule>
# END WordPress

Daca ati urmat pasii pana aici si totul a iesit intocmai ca in exemplu, aveti un WordPress instalat. Folosind pluginurile sau instaland teme noi va puteti personaliza blogul dupa bunul plac.Adauga adresa ta de e-mail pentru a fi la curent cu ultimele articole postate pe WP-Admin.ro:

Serviciu oferit de FeedBurner

Calendar

martie 2018
Lu Ma Mi Jo Vi Du
« Oct    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031